Matpolicy

På Fantasia serverar vi fem måltider under en dag - frukost, frukt, lunch, mellanmål och frukt - på regelbundna tider. Vi har eget kök där vår kok, Atea, lagar fantastik god mat och även bakar bröd. Vi serverar en varierande kost, utifrån livsmedelsverkets rekommendationer. En dag i veckan serveras fisk och en eller två dagar i veckan serveras vegetariskt. Vid traditionella högtider som Lucia, Påsk, och sommarfest kan fikabröd såsom lussekatter, pepparkakor eller tårta serveras, annars försöker Fantasia att hålla nere på socker och sötsaker.

När Atea tog över köket den 1 april 2012 var hennes mål att låta barnen vara mer delaktiga i köketAtt få ta del av den mat som lagas och lära sig både hur den tillagas och vad den innehåller. I köket får barnen också lära sig hur bra och nyttigt det är med frukt och grönsaker och hur man på ett enkelt sätt kan tillaga goda rätter av nyttiga varor. 

Ett annat av hennes mål var att låta de äldsta barnen få välja sin favoriträtt på sin födelsedag och hjälpa henne med tillagningen i köket. Detta har fungerat jättebra och barnen tycker det är roligt att få bestämma vad alla på förskolan ska få äta. De mest populära rätterna bland barnen, då de själv får välja är bland annat tacos, pizza, lasagne, fajitas, indiskt och pannkakor.

Atea försöker i största möjliga mån att köpa svenskt kött och mycket ekologiskt. Atea lagar fantastisk god mat!

Internationella månaden

Genom internationella månaden har Atea även samarbetat med föräldrarna. Några föräldrar har varit med och lagat mat, andra har lämnat recept. Vi har fått mat b.la från Bali, Chile, Grekland, Danmark, Island, Tyskland, USA eller Zimbabwe. Ett reportage om vårt arbete med internationella månaden har funnits på kommunens hemsida. När Atea lagat en ny rätt som barnen kanske inte alltid är bekanta med så brukar hon gå runt på avdelningarna och fråga barnen vad det tyckte om maten. För det mesta uppskattar barnen nya smaker vilket gör det möjligt för henne att jobba fritt.