Fantasias receptbok – Grekisk köttbullesoppa

Hej alla,

Många av er har frågat efter recept till rätter som serveras på Fantasia – både Ateas recept, eller recept som er föräldrar föreslår när vi har den Internationella Månaden. Vi inför nu en receptbok med de efterfrågade recepten. Varje nytt recept publiceras som inlägg (dvs. i Nyheterna). Hela receptsamlingen hittar ni under Maten > Fantasias receptbok. 

Grekisk köttbullesoppa.
Recept för 6-8 personer

Ingredienser
1 kg nötfärs, 4 dl ris (helst grötris), 1 deciliter olivolja, finhackad persilja, 2 köttbuljonger (eller motsv. egen buljong), 1 lök, 2 ägg, 2 citroner, salt, peppar

Gör såhär:
Blanda köttfärs, 2dl ris, lök, persilja, salt, peppar och olivolja i en stor skål och forma runda små bollar. Under tiden koka upp ca 3 liter vatten i en kastrull. Rulla bollarna och släpp ned försiktigt i det kokande vattnet tillsammans med 2 köttbuljonger. Häll i resten av riset i kastrullen. Låt allt koka på låg värme i ca 40minuter. Rör om mycket försiktigt då och då. Medan köttbullarna kokar gör du i ordning ägg och citronsåsen(som ska vispas ned i kastrullen på slutet). Vispa äggen lite lagom för hand. Pressa i citronerna och vispa sakta ned i äggen. När bollarna kokat färdigt ställer du kastrullen åt sidan från värmen. Tillsätt lite olivolja. Det får inte koka när man ska vispa i ägg- och citronsåsen. Tag lite spad från kastrullen och vispa sakta ned i ägg- och citronsåsen. Häll därefter i såsen sakta mot kastrullkanten(vispa försiktigt i någonstans där det inte finns bollar) och skaka försiktigt om kastrullen eller rör om mycket försiktigt eftersom bollarna lätt går sönder.

Posted in Fantasias receptbok.